//SEO linkbuilding
Scoren in Google met de juiste SEO keywords

SEO linkbuilding: Welke strategie werkt en welke niet?

Er zijn online bedrijven te vinden waarbij je jouw linkbuilding kan uitbesteden.
Dit klinkt misschien aantrekkelijk en zal je misschien veel tijd schelen maar dit is niet wat je moet willen. We leggen uit waarom het niet slim is om je linkbuilding uit te besteden.

Linkbuilding, link baits en backlinks dit moet je erover weten

Even een opfris cursus.
Misschien ben je al bekend met linkbuilding maar misschien ook niet. Hieronder even een korte uitleg over linkbuilding, link bait en backlinks.

Linkbuilding

Met linkbuilding genereer je verkeer naar je website met als doel een hogere ranking in de zoekresultaten te behalen.

Link bait

Populaire pagina’s die veel linkjes opleveren. Link bait kan je makkelijk inzetten om gratis links te verkrijgen zie het als aas voor een berg met links.

Backlinks

Links van andere websites die naar jouw website verwijzen.

Backlinks kopen is dat een slim idee?

Koop je links van websites die hier gespecialiseerd in zijn dan heb je de kans dat je maandelijks moet betalen voor die links. Je betaald dan voor de link en niet voor dat de website eigenaar jouw website zo geweldig vindt. Bieden ze links aan voor weinig geld of op basis van pagina ranking dan zal je meer moeten betalen om hoger te komen in de ranking van Google.

Google is niet blij met deze websites, als je iets in typt in de zoekbalk wilt Google dat er relevante zoekresultaten naar boven komen en niet websites met goed betaalde links. Betaalde links zeggen namelijk niets over de kwaliteit van de website.

Hebben backlinks nog steeds effect op de zoekresultaten?

Mensen kochten links omdat het voor een langere tijd werkte. Het was moeilijk te stoppen omdat iedereen bovenaan de zoekresultaten wilden staan. De bedrijven die gebruik maakte van linkbuilding op een natuurlijke manier werden steeds geconfronteerd door de concurrent die gebruik maakte van een betaalde linkbuilding strategie. Steeds weer kwamen de bedrijven die wel op een eerlijke manier gebruik maakte van linkbuilding onderaan in de zoekresultaten te staan.

Up to date blijven in de zoekresultaten

Bedrijven gingen over van een eerlijke linkbuilding strategie naar een betaalde linkbuilding strategie omdat ze de concurrent niet konden verslaan op SEO-gebied. Er werden links gekocht omdat het effect had op de zoekresultaten het voelde voor bedrijven of ze het moesten doen om bij te kunnen blijven in de zoekresultaten. De fout die Google heeft gemaakt is dat ze veel te lang hebben gewacht met het toestaan van deze betaalde linkbuilding strategie.

Je zal je misschien afvragen of het kopen van links nog steeds effect heeft op de zoek resultaten. Het kopen van links werkt nog steeds omdat er nog genoeg bedrijven bestaan die linkjes verkopen. Het werkt wel minder makkelijk als voorheen omdat Google hier steeds alerter op geworden is. Het is geen strategie die wij je zullen aanraden want het probleem is namelijk dat je niet weet of de links die vandaag koopt morgen nog werken.

 Een slimme linkbuilding strategie

Discussiegroepen of forums kunnen je helpen met een natuurlijke linkbuilding strategie. Een forum helpt op SEO gebied en online marketing tegelijkertijd. Twee vliegen in een klap dus.

Een forum inzetten voor natuurlijke linkbuilding strategie is gemakkelijk en werkt goed als je het op de juiste manier aanpakt. Als je op een slimme manier je Google ranking wilt laten stijgen moet je op zoek gaan naar de juiste discussie groepen en forums die passen bij jouw doelgroep. Verkoop je bijvoorbeeld auto’s ga dan opzoek naar auto forums. Zoek altijd op verschillende woorden die aansluiten op jouw doelgroep. Je zal merken dat je in een korte tijd een breed overzicht met verschillende soorten forums hebt verzameld. Kies forums uit waar je tijd en energie in wilt steken.

Werken aan je linkbuilding strategie

Het doel van het inzetten van een forum of discussiegroep is dat je natuurlijke links krijgt die verwijzen naar jouw website. Alleen reacties plaatsen met: “Hallo, volg deze link naar mijn website.” Zal niet werken. Dit is een van de snelste manieren waarmee je uit de community zal worden gezet. De bedoeling is dat je waardevolle informatie post dat verkeer naar je website zal leiden. Haak in op vragen die er worden gesteld en meng je in een discussie zo kan je tussen neus en lippen door je product of dienst promoten. Investeer tijd in deze forums en vorm een band met je community, grote kans dat leden jouw website promoten als er weer een vraag wordt gesteld.

Een link bait creëren in drie stappen

Mensen die naar je website linken omdat ze jouw content grappig/entertainend of bruikbaar vinden noemen we ook wel een link bait. Voor de ene website is het makkelijker een linkbait op te zetten dan voor de andere. Sommige onderwerpen hebben gewoon net wat meer invalshoeken maar met een beetje creativiteit kom je al heel ver.

Stel je verkoopt konijnen kooien wat zou je dan kunnen doen om dit onderwerp “viral” te laten gaan zodat mensen ernaar gaan linken. Je content moet aanslaan bij de doelgroep maar hoe maak je een onderwerp als konijnen kooien interessant.

Wees een expert in je vakgebied

Content curation is een vorm van content marketing waarbij je wilt aantonen expert te zijn binnen een bepaald vakgebied door een doelgroep van relevante informatie te voorzien. Zo kun je waardevolle artikelen over konijnen of konijnen kooien samen bundelen. Dit is leuke content voor je doelgroep om te lezen. Zie het als een gratis extraatje wat kan leiden tot extra links.

Forum

Plaats een forum op je website zodat mensen reacties achter kunnen laten. Dit is ook een manier om een link bait te creëren. Wordt een populaire website waar konijn eigenaren samen komen om over hun favoriete onderwerp te praten.

User generated content

Konijnen liefhebbers zijn dol op konijnen filmpjes, maak handig gebruik van user generated content en maak ruimte op je website voor ingezonden video’s.

Met een beetje creativiteit zijn er nog veel meer mogelijkheden om een link bait te starten.
Nu stap 1 is besproken kan je verder gaan met stap 2 en stap 3.

Stap 2:
Deel met iedereen je link bait.
Vraag aan vrienden of ze tegen hun vrienden willen vertellen over je link bait.

Stap 3:
Wacht op links.
Geduld is een schone zaak laat de link bait zijn werk doen.

Linkbuilding is een belangrijk SEO aspect, ik hoop dat je na het lezen van deze blog begrijpt wat je wel en wat je niet moet doen als je wilt beginnen met linkbuilding. Investeer tijd en geen geld in linkbuilding en kom met een natuurlijke linkbuilding strategie bovenaan in de zoekresultaten te staan.

By |2018-05-17T09:31:56+00:00mei 17th, 2018|Categories: SEO & tekstschrijven|0 Comments

About the Author:

Hoi ik ben Lisanne, 21 jaar oud en student aan Hogeschool Rotterdam. Ik zit in het eerste jaar van de studie Crossmediale communicatie. De komende tijd ga ik mezelf ontwikkelen als een ware SEO-specialist. Mijn kennis wil ik graag met jullie delen. Daarom zal ik geregeld blogs schrijven over dit onderwerp voor De heren van fatsoen.

Leave A Comment